Program


"Zengd, magyar nemzetünk, Szent László szentségét!"

"Zengd, magyar nemzetünk, Szent László szentségét!"

Aktuális előadások



Szent László királyunk és lánya, Szent Piroska kultúrtörténetét, valamint lovagkirályunk korának meghatározó szellemiségét ismerhetik meg az érdeklődők Imre Zoltán kulturális antropológus "Zengd, magyar nemzetünk, Szent László szentségét!" című előadásán. 

 

László király Lengyelországban született 1046. június 27-én I. Béla király és Richeza (Adelheid) lengyel hercegnő gyermekeként, meneküléséből innen tér vissza a család 1048-ban. Lászlót mindössze 32 évesen választják királlyá, uralkodásának idejét 1077–1095közötti időszakra teszik, viszont a "lovagkirály" előbb volt lovag, mint uralkodó.

László a lovagi kódex szerinti neveltetésben részesült, amely többek között a kereszténység védelmezését helyezi előtérbe. Uralkodása idején Magyarországon egyre sűrűbbé váltak a pogány lázadások, éppen ezért a kereszténység megszilárdításában Szent Istvángyakorlatain is túltett. Törvényei értelmében a lopást – bármilyen társadalmi rendből is származzon az elkövető – szigorúan, csonkítással avagy halálbüntetéssel sújtották. A 49 évet élt király Európa-szerte való elismertségét bizonyítja, hogy neve felmerült, mint az első keresztes hadjárat vezetőjeként, ám ezt már nem élhette meg.

 

Szent László király és lánya, Szent Piroska kultúrtörténetéről, valamint lovagkirályunk korának meghatározó szellemiségéről hallhatnak előadást Imre Zoltán kulturális antropológus kutatásain keresztül.

Az ismert életrajzi adatok helyett a hallgatóság betekintést nyerhet Szent László neveltetésének főbb elemeibe, korának öltözködési szokásaiba, zenei világába, a kor vallástudományi, filozófiai és irodalmi életébe, továbbá megismerhetik lovagkirályként a kereszténységet védelmező mivoltába, illetve miként fűződik nevéhez a magántulajdon kialakulásának határozata.

 

Az előadás Szent László lányának Árpád-házi Szent Piroska történetének ismertetésével zárul.

 

Előadó: Imre Zoltán kultúrantropológus, tudományos szakember, előadó- Képzőművész. ATE Marek József Oktatói Központ és Kollégium igazgatója 

Ajándékozzon jegy.hu
ajándékutalványt!

Az ajándékutalvány, a jegy.hu rendszerében használható fel az elérhető programokra (színház, koncert, fesztivál, sport) történő jegyvásárláskor.

Kultúrát otthonról
online.jegy.hu

Élvezze az otthona kényelméből az online streaming kínálatunkat!

Hírlevél feliratkozás

Értesüljön hírlevelünkből a legnépszerűbb programokról!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!